מה זה טיפול קוגניטיבי – התנהגותי?

טיפול קוגניטיבי – התנהגותי
טיפול קוגניטיבי – התנהגותי
טיפול קוגניטיבי – התנהגותי

לאורך השנים צמחו אינספור סוגים של טיפולים שונים, מנטורים וקואוצ'רים למינים, שיטות שונות בפסיכולוגיה ועוד. כל אלה מבוססים טכניקת טיפול אחת שהיא קטגוריית העל שלהם. טכניקה זו נקראת CBT בראשי תיבות באנגלית והפירוש החופשי לעברית הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי. לאורך עשרות שנים הוכח הטיפול באינספור מחקרים למקרים רבים ושונים של מצוקות נפשיות ומקרים טראומטיים על סוגים שונים של אוכלוסיות ובגילאים שונים.

איך טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר לנו?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי או בקיצור CBT הוא טיפול הדוגל ביכולת של שיחות להשיג תוצאות גם בטווח הקצר. ניתן לעשות זאת באמצעות מציאת הבעיה והשורשים המניעים לבעיה ולאחר מכן יצירת כלים ומיומנויות שיעזרו למטופל להתמודד או לפתור את הבעיה. CBT דוגלת בשינוי תפיסה מחשבתית שמובילה לשינוי התנהגותי. בשונה מטיפול פסיכולוגי רגיל שכולל רק שיחות, טיפול CBT יש פעילויות שונות שמבצע המטופל תוך כדי הטיפולים כמו הדמיות, מילוי שאלונים וכן פעילויות התנהגותיות שונות המאפשרות למטפל למצוא את הבעיה לשורשה, למצוא את הכפתורים המעוררים את הבעיה אצל המטופל ולסייע למטופל לפתח כלים להתמודד עם המצוקה שלו. טיפול CBT יכול לסייע לנו בטיפולים במקרים רבים.

באילו בעיות טיפול CBT יכול לעזור?

  • חרדות – יכולות להיגרם לכל אדם בכל גיל. חרדות יכולות להיות מסוגים רבים: החרדה להיות לבד, חרדות מהחושך, חרדות כלכליות, חרדות מול קהל ועוד.
  • הפרעות קשב וריכוז – אחוז גבוה מהאוכלוסייה סובל מהפרעות קשב וריכוז. בעוד ישנם אנשים שזה לא מפריע להם בעבודתם, הרי שאצל אחרים זה עשוי להיות קריטי.
  • חוסר סיפוק או מימוש עצמי – בעיה שכיחה מאוד בקרב אנשים שלא הצליחו להגיע לאן שהם רצו או שהחיים דחקו אותם למקום אחר וקשה להם לייצר שינוי מחשבתי שהם מסוגלים עדיין להגשים את חלומם או להתגבר על מה שהיה ולהתקדם הלאה.
  • דיכאון – יכול להיגרם ממגוון סיבות ובכל גיל. ישנם מקרי דיכאון קשים וחמורים שרק טיפול CBT יכול לסייע להם.
  • עצבות ובדידות – מקרים נוספים שבהם יכול אדם להרגיש אובד עצות וחסר שמחת חיים.
  • דחיינות ותקיעות – מקרים שבהם אתם מרגישים תקועים במקום או מקרים של דחיית מטלות כרונית וחוסר רצון להתמודד ולעשות.
  • מתח נפשי – יכול להיגרם כתוצאה מהסביבה בה גרים, ממצב ביטחוני לא טוב, ממבחנים שלוחצים עלינו, מימים אינטנסיביים בעבודה, מלחץ שמופעל עלינו בנושא מסוים או עם המשפחה וכו'.

באיזו גישה צריך לבוא המטופל?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוכח מחקרית על אינספור מקרים כמוצלח ולא רק עבור הבעיות הרשומות כאן למעלה אלא על עוד עשרות בעיות נוספות הקשורות למצוקות נפשיות של המטופלים. עם זאת, כדי שהטיפול יצליח וכמו בכל דבר בחיים שאנו רוצים שיצליח, המטופל יצטרך לרצות לטפל בבעיה. כלומר, המטופל יצטרך להגיע אל הטיפולים, לשתף פעולה עם המטפל, להבין את הצורך שלו בשינוי מחשבתי ולאחר מכן את הצורך בשינוי התנהגותי על מנת לפתור את הבעיה. אם הגישה והרצון קיימים אתם כבר בחצי הדרך.

שינוי גודל פונט